Ammattikorkeakoulutuksen maine on hyvällä tasolla – Oamk ja Polamk ovat maineikkaimmat
T-Media tutki ammattikorkeakoulujen mainetta helmi-maaliskuussa 2025. Parhaimmat mainearviot saivat Oulun ammattikorkeakoulu Oamk sekä Poliisiammattikorkeakoulu Polamk, joskin maine-erot korkeakoulujen arvioiden välillä ovat huomattavan pienet.
Ammattikorkeakoulujen Luottamus&Maine 2025 -tutkimuksessa selvitettiin sekä kaikkien suomalaisten ammattikorkeakoulujen maine että ammattikorkeakoulutuksen yleismaine. Tutkimukseen vastasi yhteensä 4 850 suomalaista.

Luottamus&Maine 2025 ammattikorkeakoulujen tutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin yhteensä 24 ammattikorkeakoulun maine suomalaisten keskuudessa. Suomalaisten asteikolla 1–5 antamista arvioista on laskettu keskiarvot, joita tulkitaan seuraavasti: erinomainen tulos ≥ 4,00, hyvä tulos 3,50–3,99, kohtalainen tulos 3,00–3,49, heikko tulos <3,00. Taulukossa olevat luvut on pyöristetty kahden desimaalin tarkkuudella.
Arviot ammattikorkeakoulujen välillä ovat hyvin lähellä toisiaan. Kaikki ammattikorkeakoulut arvioitiin vähintään kohtalaiselle maineen tasolle.
“Kymmenen parhaiten arvioitua koulua ovat piste-eroissaan tutkimuksen virhemarginaalin sisällä, eli erot ovat tiukkoja ja ammattikorkeakoulut nähdään tasaisen hyvinä. Arvioiden
tasaisuus kuvastaa sitä, että ammattikorkeakoulut ovat tärkeitä koulutuksen tuottajia omilla toiminta-alueillaan”, T-Median vanhempi neuvonantaja Nina Laakso sanoo.
“Huomioitavaa kokonaistarkastelussa on kuitenkin se, että ammattikorkeakoulut eivät ole yliopistojen tavoin profiloituneet, eli erilaistuneet. Ammattikorkeakouluilla olisi hyvä mahdollisuus rakentaa omaa osaamisprofiiliaan selkeämmäksi ja asemoitua voimakkaammin keskeisessä toiminta-alueessaan. Siten koulut voivat erottua paremmin toisistaan sekä nousta esiin vahvuuksineen.”
Tutkimuksen parhaimmat mainearviot saivat Oulun ammattikorkeakoulu sekä Poliisiammattikorkeakoulu, jotka molemmat saivat hyvän arvosanan, 3,61. Luottamus&Maine-tutkimusmallissa jokaiselle organisaatiolle lasketaan maineluku asteikolla 1–5.
”Sijoituksemme on hieno tunnustus Oamkissa tehdystä pitkäjänteisestä työstä, jota olemme tehneet brändimme ja vaikuttavuutemme eteen. Kiitos kuuluu erityisesti henkilöstöllemme – jokainen arjen kohtaaminen, opetustilanne ja yhteistyöprojekti rakentaa sitä kokonaiskuvaa, jonka varaan maineemme rakentuu. Jatkamme työtä innostuneina ja nöyrinä. Hyvä maine ei ole päätepiste vaan lupaus, jonka haluamme lunastaa joka päivä uudelleen”, Oulun ammattikorkeakoulun rehtori Heidi Fagerholm iloitsee.
Ammattikorkeakoulutuksen maine jatkaa hyvällä tasolla
Tutkimuksessa selvitettiin myös kansalaisten mielikuvaa ammattikorkeakoulutuksesta yleisesti. Ammattikorkeakouluilla on yleisesti hyvä maine kansalaisten keskuudessa (3,62) joskin yleismaine on hieman laskenut edellisvuoden arviosta (3,68).

Luottamus&Maine 2025 ammattikorkeakoulujen tutkimus. Ammattikorkeakoulutuksen maineen rakenne yleisesti vuonna 2024 ja 2025.
”Ammattikorkeakoulutuksen maineen tuloksissa on nähtävissä, että yleismielikuvat ammattikorkeakouluista ovat pääosin laskeneet. Muun muassa tässä koulutuskentässä hyvin keskeisessä asemassa olevien vuorovaikutus ja innovaatio osa-alueiden mainemielikuvissa on nähtävissä heikkenemistä edellisvuotiseen nähden”, Laakso sanoo.
Ammattikorkeakoulutuksen maineen parhaimpana osa-alueena pidetään koulujen tuotteita ja palveluita (3,81). Osa-alueen arvio on muista maineen arvioista poiketen noussut edellisvuodesta.
Näin tutkimme
Ammattikorkeakoulujen Luottamus&Maine 2025 -tutkimuskierroksen tavoitteena oli selvittää kaikkien suomalaisten ammattikorkeakoulujen maine sekä ammattikorkeakoulutuksen yleinen maine kansalaisten keskuudessa. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella 26.2.–26.3.2025.
Organisaatioita arvioitiin T-Median Luottamus&Maine-tutkimusmallilla, jossa organisaation saama mainepistemäärä muodostuu kahdeksan eri osa-alueen keskiarvona. Osa-alueet ovat organisaation hallinto, talous, johtaminen, innovatiivisuus, vuorovaikutus, tuotteet & palvelut, työpaikka ja vastuullisuus. Tutkimuksessa käytettiin viisiportaista arviointiasteikkoa (1–5).
Tutkimukseen osallistui 4 850 suomalaista. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 15–65-vuotiaat suomalaiset valtakunnallisesti (pois lukien Ahvenanmaa). Otos on painotettu väestöä edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan. Tutkimuksen virhemarginaali on 0.04–0.05.
Lisätietoja
Susanna Saarenpää, asiantuntija, T-Media
+358 40 706 6019, susanna.saarenpaa@t-media.fi
Nina Laakso, vanhempi neuvonantaja, T-Media
+358 400 808 940, nina.laakso@t-media.fi
Kuva: Oamk Kontinkankaan kampus, kuvaaja: Mikko Törmänen