In English
19.5.2016 in

Tutkimus: koulusta heikot eväät alan valintaan

Vain 15 prosenttia peruskoululaisista ja 17 lukiolaisista tietää varmasti minkä alan työtä haluaa tulevaisuudessa tehdä. Lisääntynyt epävarmuus ja tiedon puute näkyvät erityisesti lukiolaisten välivuoden suosiona. Neljännes lukiolaisista aikoo pitää välivuoden opintojen päätyttyä, selviää tuoreesta Kun koulu loppuu -tutkimuksesta.

Tärkein syy välivuoden pitämiselle on tulevaisuuden miettiminen. 51 prosenttia välivuotta suunnittelevista tarvitsee lisää aikaa miettiäkseen jatko-opintovalintaansa.

Lukion ala- ja koulutusvalintaopetuksessa on suuria puutteita – vain 30 prosenttia saa riittävästi ohjausta uravalintoihin liittyen.

“Lukiossa ohjaus keskittyy opintojen edistämiseen. Uraohjaukseen päästään käsiksi vasta abivuonna, jolloin ollaan auttamatta myöhässä. Valintoihin virittäytyminen tulisi aloittaa aikaisemmin ja mukaan pitäisi saada koko koulu”, sanoo johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen Taloudellinen tiedotustoimisto TATista.

Nuorten ohjaaminen ura- ja koulutusvalinnoissa ei ole pelkästään koulun vastuulla. Kodin ja lähipiirin merkitys valinnoissa onkin lisääntynyt selvästi viime vuodesta. Ystävien ja tuttujen tärkeys tietolähteenä on noussut 41 prosentista 49:ään. Samalla opojen ja opettajien merkitys tiedonlähteinä on jopa hieman laskenut.

“Varsinkin lukiolaistytöt pitävät lukiota niin stressaavana, että heistä runsas kolmannes ei jaksa aloittaa lukurumbaa pääsykokeisiin heti ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Jotakin pitäisi tehdä ylioppilaskirjoitusten ja yliopistojen pääsykokeiden yhdistämiseksi sekä opinto-ohjauksen tehostamiseksi”, Tenhunen-Ruotsalainen jatkaa.

Pelkkä palkka ei motivoi nuoria

Lukiolaisten työelämäodotuksissa näkyvät ristiriitaiset tunnelmat työelämää kohtaan. Työn odotetaan ottavan merkittävän roolin elämässä ja kiinnostavat työtehtävät nähdään palkkaustakin selvästi tärkeämpänä asiana. Toisaalta vaakakupissa painavat työelämän valtavat haasteet. Nuoret pelkäävät, etteivät pääse mukaan työelämään tai tekevät vääriä valintoja.

“Nuorten odotukset työelämästä ovat pelonsekaisen kiinnostuneet. Työ näyttäytyy lukiolaisille kovin perinteisessä valossa. Lääkäri, poliisi, lentäjä ja juristi nousevat esiin spontaaneissa urasuunnitelmissa. Työllistymisen pelko vie nuorilta edelleen rohkeuden pohtia poikkeavia uravalintoja”, tutkimuspäällikkö Reeta Sutinen tutkimusyhtiö T-Mediasta toteaa.

———————————

Kun koulu loppuu -tutkimukseen vastasi reilut 7 700 nuorta. Tutkimus toteutettiin sähköisenä kyselynä helmikuussa 2016. Nuorilta kysyttiin laajasti tulevaisuudensuunnitelmiin, jatko-opintoihin ja työelämäodotuksiin liittyviä kysymyksiä. Tutkimuksen toteutti Taloudellinen tiedotustoimisto TATin toimeksiannosta tutkimusyhtiö T-Media.

Lataa tutkimuksen tiivistelmä täältä!

Lisätiedot:

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT
Johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen
puh. 040 545 2198
liisa.tenhunen-ruotsalainen(a)tat.fi

T-Media
Tutkimuspäällikkö Reeta Sutinen
puh. 040 511 9936
reeta.sutinen(a)t-media.fi

Pääraportin sekä toimiala- ja oppilaitoskohtaisten raporttien myynti:
Vastaava tuottaja Vesa Vilenius
puh. 050 560 8488
vesa.vilenius(a)t-media.fi

Nuorten unelmia -julkaisussa pureudutaan nuorten ura- ja koulutusvalintoihin Kun koulu loppuu 2016 -nuorisotutkimuksen sekä asiantuntijoiden näkökulmien valossa.