In English
25.8.2023 in

Pörssiyhtiöiden maineet laskussa: Kone, Ponsse ja Gofore veivät kärkisijat

 

Listatut perheyhtiöt veivät kärkisijat ja saavat yksityissijoittajilta selkeästi muita pörssiyrityksiä korkeampia mainearvosanoja, selviää T-Median Luottamus&Maine-tutkimuksesta. Pörssiyhtiöiden parhaaksi toimitusjohtajaksi yksityissijoittajat nostivat UPM:n Jussi Pesosen.

T-Media tutki yhteistyössä Suomen Osakesäästäjien ja Pörssisäätiön kanssa yksityissijoittajien näkemyksiä Suomen 79 suurimman pörssiyhtiön maineesta. Hyvämaineisimmiksi yhtiöiksi arvioidaan Kone, Ponsse ja Gofore. Kone piti ensimmäistä sijaa myös viime vuonna ja Ponsse toista. Listan kolmanneksi yltänyt yhtiö Gofore on noussut seitsemän sijaa edellisvuodesta.

 


Pörssiyhtiöiden Luottamus&Maine 2023 -tutkimus: Organisaation sijoitus listalla perustuu tutkimuksessa saatuihin mainepistemääriin. Mainepistemäärä sijoittuu välille 1–5.


 

“Pörssin perheyhtiöt menestyivät yksityissijoittajien arvioissa jälleen. Sanotaan, että perheyhtiöiden kvartaali on 25 vuotta. Tästä yksityissijoittajat pitävät – vakaus herättää luottamusta. Herlinien Koneen maine on niin vankka, että edes toimintaympäristön hankaluudet eivät laskeneet sijoitusta. Vidgrenien Ponsse sai puolestaan tutkimuksen parhaan ESG-arvosanan. Kärkikolmikkoon kiitäneellä vuonna 2017 listautuneella Goforella on myös vahva kasvollinen omistus”, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kertoo.

 

Fortum vuoden isoin laskija, Nokian renkaat suurin nousija

 

Tulokset paljastavat pörssiyhtiöiden maineen olevan keskimäärin hyvällä tasolla, mutta laskeneen jo toista vuotta peräkkäin. Pörssiyhtiöiden mainepisteiden keskiarvo on tänä vuonna 3.53, edellisvuoden tutkimuksessa se oli 3.56 ja vuotta aikaisemmin 3.60.

Suurimman yksittäisen laskun (-0.82) tämän vuoden mainetutkimuksessa on tehnyt valtionyhtiö Fortum. Yhtiön maine laski toistamiseen päätyen listan viimeiseksi arvosanalla 2.50. Erityisen paljon yksityissijoittajien silmissä laski mielikuvat Fortumin johtamisesta.

Venäjän hyökkäyssodasta niin ikään kärsinyt Nokian renkaat pystyi sen sijaan jo palauttamaan luottamustaan sijoittajien parissa. Nokian renkaat nosti mainettaan 0.30 yksikköä edellisvuodesta päätyen arvosanaan 3.38. Yhtiön maine jäi kuitenkin vielä jälkeen kahden vuoden takaisesta mittauksesta, jolloin yhtiö oli vielä hyvämaineisten yhtiöiden joukossa.

Yleisellä tasolla eniten ovat heikentyneet yksityissijoittajien käsitykset pörssiyhtiöiden taloudellisesta tilanteesta ja johdon kyvykkyydestä.

“Korkomarkkinoiden ja inflaation muutokset sekä maailman kriisit pandemiasta Venäjän hyökkäyssotaan koskettaa lähes kaikkia yrityksiä vaikuttaen markkina-arvoihin ja maineisiin –  erityisesti Suomessa. Yrityksen johdolla on kuitenkin iso rooli uuden suunnan ja vision näyttämisessä”, tutkimuksen toteuttaneen T-Median toimitusjohtaja Harri Leinikka sanoo.

“Muista maineen osa-alueista poiketen pörssiyhtiöihin liitetyt vastuullisuusmielikuvat ovat hieman parantuneet. Tämä on hieno saavutus, sillä odotukset ja vaateet vastuullisuutta kohtaan ovat samalla kasvaneet”, Leinikka jatkaa.

 

Parhaiksi toimitusjohtajiksi nousivat Jussi Pesonen, Pekka Lundmark ja Henrik Ehrnrooth

 

Tutkimuksessa selvitettiin maineen lisäksi myös parasta toimitusjohtajaa. Suurten pörssiyritysten kokeneet toimitusjohtajat UPM:n Jussi Pesonen, Nokian Pekka Lundmark ja Koneen Henrik Ehrnrooth nousivat yksityissijoittajien silmissä parhaiksi toimitusjohtajiksi.  Kärkikymmenikköön mahtuu myös useita kasvuyhtiöiden toimitusjohtajia, kuten Qt Groupin Juha Varelius, Harviasta Kamuxille siirtynyt Tapio Pajuharju ja Kempowerin Tomi Ristimäki.

 


PARHAAT TOIMITUSJOHTAJAT

1. Jussi Pesonen

2. Pekka Lundmark

3. Henrik Ehrnrooth

4. Tiina Alahuhta-Kasko

5. Juha Varelius

6. Torbjörn Magnusson

7. Tapio Pajuharju

8. Frank Vang-Jensen

9. Annica Bresky

10. Tomi Ristimäki

 

Pörssiyhtiöiden Luottamus&Maine 2023 -tutkimus: Kymmenen eniten parhaan toimitusjohtajan mainintoja saanutta.


 

Johtajilta odotetaan kykyä luotsata yritystä eteenpäin tämän hetken haasteissa, mutta samalla turvata myös pidemmän aikavälin toimintaedellytyksiä. Tutkimuksen 18 837 erillisen yritysarvion pohjalta tehdyt vaikuttavuusanalyysit näyttävät, että käsitykset johtamisesta korreloivat eniten yksityissijoittajien käytökseen yhtiöitä kohtaan.

“On tärkeää, että myös pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat kuuntelevat sidosryhmiään ja osallistuvat keskeiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Esimerkiksi Pekka Lundmark otti nopeasti kantaa nykyiseen rasismikeskusteluun. Toimitusjohtajat vaikuttavat merkittävällä tavalla yrityksensä ja myös koko toimialansa sekä yhteiskunnan toimintaedellytyksiin”, T-Median vanhempi neuvonantaja Nina Laakso sanoo.

 

Näin tutkimme

Pörssiyhtiöiden Luottamus&Maine 2023 -tutkimuksessa selvitettiin 79 yhtiön maine suomalaisten yksityissijoittajien keskuudessa. Yhtiöiden maine mitattiin Luottamus&Maine-tutkimusmallilla, jossa mainetta arvioidaan kahdeksan osatekijän avulla: hallinto, talous, johtaminen, innovatiivisuus, vuorovaikutus, tuotteet & palvelut, työpaikka ja vastuullisuus.

Tutkimuksen kohderyhmänä oli yli 15-vuotiaat suomalaiset yksityissijoittajat valtakunnallisesti. Tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin sähköisellä kyselylomakkeella 11.5.-26.6.2023 yhteistyössä Pörssisäätiön ja Suomen Osakesäästäjät ry:n kanssa.

Tutkimukseen vastasi kaiken kaikkiaan 7 757 yksityissijoittajaa antaen yhteensä 18 837 yritysarviota. Koko aineiston tilastollinen virhemarginaali on korkeintaan noin 1,11 prosenttiyksikköä suuntaansa. Yksittäisen yrityksen kohdalla mainetuloksen virhemarginaali on 0.04–0.06 yksikköä riippuen yrityskohtaisten validoitujen arvioiden keskihajonnasta.

 

Lisätietoja tutkimuksesta

 

Riku Ruokolahti, kehitysjohtaja, T-Media Oy
+358 400 512 200, riku.ruokolahti@t-media.fi

Harri Leinikka, toimitusjohtaja, T-Media Oy
+358 40 505 5001
harri.leinikka@t-media.fi