Y-sukupolven ihannepomo kannustaa, ei pomottele ja pompottele

 Päivi Salminen-Kultanen

On aina yhtä sykähdyttävää lukea tutkimustemme tuloksista, millainen oppimisen ja ammatillisen kehittymisen palo nuorilla on. Sitä ei saa mistään hinnassa sammuttaa, pikemminkin intoa pitää työpaikoilla lisätä ja vaalia. Vaadin, että seuraavan sukupolven moukaroiminen julkisuudessa ja kahvipöytäkeskusteluissa lopetetaan heti. Nuorten odotukset esimiestyötä ja tulevaa työpaikkaa kohtaan ovat yllättävän realistisia ja kypsiä. Ei Y-sukupolvi mahdottomia esimieheltään vaadi. Työelämään on astumassa upea joukko itsensä arvostavia osaajia, kunhan me hoidamme oman osuutemme kunnolla; esimiestyön.

Millainen on y-sukupolven ihannepomo? Hän on ihmisjohtaja, jolla on kiinnostusta ja aikaa alaisilleen. Hän kannustaa, perehtyy alaistensa osaamiseen ja kiinnostuksen kohteisiin, antaa vastuuta ja luottaa. Pomo luo tiimiin kannustavan ja rennon ilmapiirin; tiedonvaihto työtovereiden kanssa edistää oppimista ja innostusta.

Pomo antaa suurta numeroa tekemättä paljon epävirallista palautetta enimmäkseen kasvokkain, mutta myös netissä, eikä se kaadu pomon huonoihin ict-taitoihin tai organisaation kangistuneisiin käytäntöihin. Y-sukupolvi janoaa henkilökohtaista palautetta oppiakseen. Oppimishaluisia ja -kykyisiä ihmisiähän me haluamme rekrytoida, eikö niin? Turha tosin on aina syyttää pomoja. Olen varma, että moni pomo myös haluaisi enemmän aikaa panostaakseen ihmistenjohtamiseen, mikäli työnantaja sen sallisi, eikä repisi vähiä pomoja joka suuntaan.

Pakko kumota tässä myös pari nuoreen sukupolveen kohdistuvaa myyttiä. Ei kyse ole heti degrowthsta tai slow lifesta, kun suurin osa nuorista ilmoittaa haluavansa pitää työ- ja vapaa-ajan erillään. Nuoret ymmärtävät, että palautumiseen ja jaksamiseen tarvitaan yksinkertaisesti myös lepoa ja omaa aikaa. Viisasta. Eivätkä kaikki nuoret halua vuosittain paria kuukautta vapaata paetakseen Balille. Heitä on itse asiassa nuorista sangen pieni joukko. Sen sijaan nuoret haluavat räätälöidä työtehtäviään oman osaamisensa ja kiinnostuksensa mukaan. Lisäksi nuoret toivovat, eivät kokonaan vapaita, vaan liukuvia työaikoja. Tätä perustellaan muun muassa sillä, että ihmiset ovat tehokkaita eri vuorokauden aikoina.

Suurin mullistus odottaa nurkan takana. Alle 19-vuotiaat eli niin sanotut diginatiivit, jotka käyttävät sosiaalista mediaa päivittäin tai vähintään viikoittain, haluavat tulevaisuudessa hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa myös työssään. Se tarkoittaa sitä, että työnantajien on päästävä eroon pelokkaasta asenteestaan somea kohtaan. Eli vaikka Facebook tai chatti olisivat työpöydällä auki, se ei tarkoita sitä, että töitä ei tulisi tehtyä. Niiden kauttahan voidaan viestitellä vaikka kollegoiden tai pomon kanssa. Asioiden täytyy rullata työpaikoilla myös siihen malliin, että voimme antaa työntekijöiden kertoa työpäivästään ulospäin. Sehän saattaa vaikka lisätä työnantajan vetovoimaa.

Saanko piiskata lisää? Kiitos. Nuorten reaalimaailman kokemukset B-luokan esimiehistä ovat sitä vastoin paikoin karua luettavaa. Nuorilta saamissamme avoimissa vastauksissa esimiehiä kritisoidaan huonoista ihmissuhde- ja viestintätaidoista sekä impulsiivisesta käytöksestä. Nuoria työntekijöitä ei vastaajien mukaan myöskään aina oteta tarpeeksi vakavasti. Nuoret jätetään oman onnensa nojaan, eikä aikaa liikene perehdyttämiseen. Toiset esimiehet kulkevat myös usein vähän liian paljon omia teitään eivätkä tutustu alaisiinsa kunnolla. Jotkut esimiehet yrittävät pompotella ja pomottaa miten sattuu, tai he kohtelevat nuoria alentavasti.

Tutkimuksemme mukaan tänäkin vuonna monilla kokonaisilla toimialoilla, joiden rekrytointitarve nyt ja tulevaisuudessa on suuri, on maine huonosta johtamisesta. Samoin luvattoman monet, paljon nuoria työllistyvät firmat ja organisaatiot löytyvät huonon johtamisen ranking-listalta. Eiköhän tehdä asialle jotain?

Päivi Salminen-Kultanen
Kirjoittaja on T-Media Oy:n tutkimustoiminnan liiketoimintajohtaja. Hän on työskennellyt nuorten rekrytoinnin ja työnantajakuvan parissa vuodesta -95.

Taloudellinen tiedotustoimisto ja T-Media selvittivät 17–29-vuotiaiden nuorten käsityksiä esimiestyöstä ja johtamisesta nyt toista kertaa. Tutkimukseen vastasi 1734 lukiolaisista, ammattiin opiskelevaa, ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijaa sekä jo työelämään siirtynyttä nuorta.

Tutkimus julkistetaan 31.8.2011.

T-MEDIA OY

EVIDENCE BASED REPUTATION ADVISORY

ETELÄINEN MAKASIINIKATU 4 A, 2 krs. 00130 HELSINKI

© T-MEDIA 1997 - 2020