In English
21.11.2019 in

Climate Leaders Forum: Ovatko päästökompensaatiot ilmastokriisin osaratkaisu vai vallankumous?

 

Kun puhutaan ilmastokriisistä, meidän tekee helposti mieli syyttää sitä kuuluisaa jotakuta muuta ja vaatia häntä myös ratkaisemaan ongelma.

Compensate-säätiön perustaja Antero Vartia muistuttaa, että jos syyllisiä halutaan etsiä, syyttävä sormi osoittaa meistä jokaiseen. Me kaikki tuotamme päivittäin hiilidioksidia ilmakehään.

Niinpä meillä kaikilla on sekä oikeus että velvollisuus myös osallistua ilmastonmuutoksen torjuntaan. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen mukaan suomalaiset ovat sisäistäneet tämän ajatuksen hyvin.

”Olen usein saanut vastata kysymykseen, miten Suomi aikoo saavuttaa kunnianhimoisen tavoitteensa hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä. Vastaan, että koko yhteiskuntamme yrityksistä järjestökentään on mukana tässä työssä”, Mikkonen sanoo.

Antero Vartia

Yhteistyötä läpi arvoketjun

 

Vartia ja Mikkonen puhuivat tiistaina T-Median ja South Polen järjestämässä Climate Leaders Forum -tilaisuudessa, jonka otsikkona oli Päästökompensaatio – ilmastokriisin osaratkaisu vai vallankumous.

Nestlé Nordicin toimitusjohtaja Michiel Kernkamp ja S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen toivat puheenvuoroillaan tilaisuuteen yritysmaailman näkökulman.

Michiel Kernkamp

Molemmat puhuivat yhteistyön voimasta ja korostivat, että työtä yrityksen hiilijalanjäljen pienentämiseksi on tehtävä läpi koko arvoketjun. Rankisen mukaan 97 prosenttia S-ryhmän ilmastovaikutuksesta syntyy arvoketjun päästöistä.

”Meidän täytyy opetella entistä paremmin näkemään yhteys ruokalautasemme ja planeettamme välillä. Tähän tarvitsemme yhteistyötä”, Nestlé Nordicin Kernkamp tiivistää.

Lea Rankinen

Kompensaatio edistää ajattelun muutosta

 

Antero Vartia palasi vielä puheenvuorossaan tilaisuuden otsikkoon ja pohti, ovatko päästökompensaatiot ilmastokriisin osaratkaisu vai vallankumous.

”Kompensaatiot eivät ole vaihtoehto päästövähennyksille. Mikään ei ole. Vähennyksiä on tehtävä radikaalisti. Kompensaatioiden tuominen ihmisten elämään voi kuitenkin johtaa ajattelun muutokseen, ja se taas voi johtaa siihen, että onnistumme ilmastonmuutoksen torjunnassa”, Vartia sanoo.

Ajattelun muutosta peräänkuuluttaa myös T-Median kestävän tulevaisuuden johtaja Leo Stranius, joka johdatti päätöspuheenvuoruollaan yleisön vilkkaaseen keskusteluun kompensoinnista.

”Ilmastotoimet eivät tarkoita luopumista tai kurjistamista. Päinvastoin. Vastuullisuuden edelläkävijäyritykset ovat tulevaisuuden markkinavoittajia. Muistakaa myös, että oleellista ei ole se, mitä teette joskus, vaan se, mitä teette säännöllisesti ja pitkäjänteisesti”, Stranius toteaa.

Leo Stranius


Climate Leaders Forum Finland, Helsinki 19.11.2019

Southpolen ja T-Median järjestämä Climate Leaders Forum Finland toi yhteen eri alojen johtajia jakamaan näkemyksiään ilmastomuutosta koskevista toimista ja ratkaisuista.

Tilaisuudessa puhuivat Krista Mikkonen (ympäristö- ja ilmastoministeri), Antero Vartia (Compensate-säätiön perustaja), Michiel Kernkamp (Nestlé Nordicin toimitusjohtaja), Lea Rankinen (Vastuullisuusjohtaja, S-ryhmä) ja T-Median Kestävän tulevaisuuden johtaja, Leo Stranius.